headline photo

Cursurile de înot, în varianta TV Neptun

luni, 10 septembrie 2012

Abia astăzi, datorită doamnei Hărăbor, am aflat şi eu când s-a difuzat emisunea Reporter de vacanţă de la Tv Neptun. Dacă vreţi să ne vedeţi cum înotăm, în unele dintre cele mai bune momente ale noastre, puteţi accesa linkul acesta: http://www.ntvonline.ro/emisiuni/reporter-de-vacanta/galerie-video/1766. Emisiunea a fost difuzată pe 26 august.

Lecţii de înot pentru bebeluşi, gravide şi copii speciali!

vineri, 7 septembrie 2012

Ştiu că sună pompos, dar, în sfârşit, ne-am văzut finalizat, unul dintre cele mai dragi visuri ale noastre... Piscina noastră pentru bebeluşi, femei însărcinate şi copii cu nevoi speciale este gata, după aproape un an de muncă şi stres şi alergătură! Iată câteva date tehnice şi apoi vă spun şi ce activităţi vom desfăşura acolo...
Aşadar, bazinul în sine are dimensiunile de 2,50 m x 7,5 m, cu o adâncime de 1,4 m. Temperatura apei, ca şi cea din aer se apropie de 30 de grade Celsius, filtrarea se face regulat ( într-o oră tot volumul de apă este trecut prin filtru), dezinfectarea şi tratarea apei se face printr-o metodă modernă, fără consecinţe negative asupra organismului - electroliza salină. Astfel, bebeluşii, dar şi femeile însărcinate pot practica activităţile acvatice fără a se îngrijora de eventualele efecte negative ale clorului.Verificarea calităţii apei din bazin se realizează zilnic, iar suprafeţele adiacente acestuia se dezinfectează, de asemenea, zilnic, cu soluţii nedăunătoare organismului. Dacă cineva doreşte mai multe detalii despre partea tehnică, ne poate întreba şi îi vom răspunde...
Şi ajungem şi la activităţile pe care le vom desfăşura aici, adică pentru cine este acest bazin?
Pentru bebeluşi şi copii:
1. 0-4 luni
- masaj
- gimnastică
- hidroterapie
Toate se vor desfăşura în şedinţe individuale, timp de maximum 40 de minute, în funcţie de disponibilitatea bebeluşului.Activităţile descrise sunt menite să fortifice musculatura bebeluşului, să verifice şi să îmbunătăţească reflexele acestuia, să-l pregătească pentru contactul cu apa.Micuţul va fi însoţit, în apă, de instructor, dar şi de unul dintre părinţi.
2. 4 luni - 4 ani
- masaj
- gimnastică
- activităţi acvatice
Şedinţele pot fi individuale sau de grup (maximum 4 copii) şi vor dura aproximativ 40 de minute (în funcţie de dispoziţia copilului). Activităţile sunt destinate dezvoltării motorii, dezvoltării psihomotorii şi socializării.
3. peste 4 ani
- gimnastică
- însuşirea tehnicilor de înot (crawl şi spate)
Şedinţele vor avea o durată de aproximativ 1 oră, vor fi individuale sau de grup (3-4 copii)
Pentru copii cu nevoi speciale:
1. program terapeutic complet
- gimnastică/masaj
- testarea abilităţilor motrice şi psihomotrice
- corectarea şi dezvoltarea abilităţilor motrice şi psihomotrice
- hidroterapie
Şedinţele se vor desfăşura numai individual, timp de 1,5 ore.
2. activităţi acvatice adaptate
- deprinderea tehnicilor de înot adaptat (crawl, spate, bras, pluta, scufundări, sărituri)
Şedinţele se desfăşoară timp de maximum 50 de minute (în funcţie de copil) şi, în principiu, doar individual.
Pentru femei însărcinate:
1. aquagym
- gimnastică prenatală
- exerciţii acvatice
Şedinţele durează 1 oră, se pot realiza individual sau în grup (maximum 4 persoane)
2. watsu
- masaj în apă
- hidroterapie
- meloterapie
Şedinţele durează 50 de minute şi se vor desfăşura doar individual.
3. înot pentru femei însărcinate
- deprinderea stilurilor de înot (spate, crawl, bras)
Şedinţele au o durată de o oră şi se desfăşoară doar individual.
Şi acum urmează nişte reguli absolut obligatorii (chiar şi pentru antrenori sau mai ales pentru ei). Analizele următoare sunt obligatorii pentru toată lumea pentru a putea intra în apă.
Pentru bebeluşi este suficient examenul clinic general, efectuat de medicul de familie. Pentru copiii peste 1 an sunt necesare următoarele: examen clinic general, coprocultură şi examen coproparazitologic, în urma cărora medicul va elibera un aviz medical epidemiologic pe care să-l prezentaţi la prima şedinţă. Pentru adulţi sunt necesare aceleaşi analize ca şi la copii, iar pentru femei este nevoie, în plus, şi de examenul secreţiei vaginale. Examenul clinic general se va repeta la 3 luni, iar celelalte analize la 6 luni. Noi am încheiat un protocol de colaborare cu Centrul Medical PROVITA. Astfel, în baza unui voucher pe care vi-l dăm, puteţi beneficia de un card de reducere de 20% pentru toată familia la analizele pe care le efectuaţi în clinică (primiţi gratuit, de asemenea, şi coprocultoare sterile în momentul în care ridicaţi voucherul). Din câte am văzut şi testat, este o clinică serioasă, cu un laborator performant, iar medicii vă stau la dispoziţie tot timpul, deci nu este nevoie de o programare prealabilă. Nu este obligatorie testarea la această clinică, atâta vreme cât ne aduceţi avizul medical eliberat în urma efectuării acestor analize. Cu toate acestea, ne rezervăm dreptul de a solicita şi repetarea analizelor atunci când este cazul. Şi pentru înţelegerea pe care o vor arăta toţi cei vor colabora cu noi LE MULŢUMIM  din suflet! Cred ca toţi vrem, în primul rând, să ne păstrăm sănătatea...
Apoi, mai sunt câteva reguli care ţin de igienă şi sănătate publică, dar şi de bun simţ:
1. Păstrarea curăţeniei în bazin, baie şi sala de gimnastică
2. Duşul obligatoriu cu gel, înainte de a intra în bazin!
3. Papucii pentru încăperea unde se află bazinul (vom pune şi noi la dispoziţie papuci de unică folosinţă)
4. Scutece de înot/chilot de baie cu strat dublu pentru bebeluşi (avem şi noi la bazin, în caz că cineva uită)
5. Tot pentru bebeluşi, sunt necesare scutece de pânză pentru masa de înfăşat. Şi ca recomandare - aceştia trebuie hrăniţi cu cel puţin o oră înainte de a veni la bazin, nu trebuie daţi cu ulei sau cremă de corp şi nu este bine să fie aduşi la bazin în timpul programului lor de somn.
Cât despre costumaţie, cred că ştiţi că nu aveţi nevoie de cravată, că doar veniţi la distracţie şi bălăceală! Aşa că părinţii, dar şi copiii au nevoie de: prosop, şlapi (obligatoriu - fie că intră în apă, fie că stau pe margine), costum de baie, gel de duş, cască şi ochelari.







Voi reveni şi cu alte detalii şi descrieri, dar până atunci...să-i dăm drumul la treabă, joacă şi distracţie!

Înot pentru copiii cu nevoi speciale

miercuri, 5 septembrie 2012

Sunt marginalizaţi sau, mai rău, ignoraţi. Aceşti copii cu nevoi speciale sau cu dizabilităţi, de orice fel, au nevoie, ca oricare alt copil, de mişcare, de sport, iar terapia în apă poate face lucruri minunate pentru evoluţia lor. De câte ori am ocazia, recomand părinţilor care au copii speciale să apeleze la un sport adaptat. este drept că în România, noţiunea de sport adaptat este foarte puţin cunoscută, cu atât mai puţin aplicată. Am încercat şi voi încerca în continuare să-i conving pe părinţii copiilor speciali că apa, înotul, activităţile acvatice adaptate, în general, aduc numai beneficii micuţilor lor. Nu ştiu în ce măsură voi reuşi, dar merită încercat.
O antrenoare din America a găsit o metodă eficientă de a-i face până şi pe copiii cu autism, cu fobie de apă să înoate, ca să nu mia vorbim de cei care suferă de anumite tulburări de comportament, de nevăzători sau cei cu dizabilităţi intelectuale. Cum spuneam acum ceva vreme, înotul este pentru toată lumea...
iată ce pot face activităţile acvatice adaptate pentru un copil cu nevoi speciale:
1. îmbunătăţeşte respiraţia - o bună respiraţie sub apă duce la un mai bun control al acesteia, la un aport mai mare de oxigen spre toate organele, deci la o îmbunătăţire evidentă a funcţiilor acestora;
2. tonifică musculatura;
3. creşte rezistenţa organismului la diferite boli, dar şi imunitatea;
4. în plan psihologic, creşte stima de sine a copilului, dar şi abilităţile sale de socializare.
În cele din urmă, activităţile acvatice adaptate pot reprezenta o variantă educativă de petrecere a timpului liber, de recreeere, de relaxare. Aşa că, nu ezitaţi să oferiţi copilului special, pe lângă programul terapeutic zilnic, şi porţia esenţială de sport adaptat.
Andreea

Se fac înscrieri pentru grupele de atletism!

marți, 19 iunie 2012


Am plăcerea să vă anunţ că am început colaborarea cu un instructor de atletism. Oana va face pregătirea pe uscat a tuturor celor care vor şi altfel de mişcarea decât cea în apă. Deocamdată, programul grupelor deja formate este următorul:
- luni şi vineri, de la 16.00 la 17.00, copii peste 7 ani, pe plaja de la Palm Beach;
- marţi, de la 15.00 la 16.00, copii peste 7 ani, pe plaja de la
Palm Beach;
- sâmbătă, de la 10.00 la 11.00, pentru prichindei (copii 4-6 ani)
Datele de contact ale Oanei le găsiţi pe site-ul clubului www.constantasportclub.com.

La mulţi ani, COPIILOR!

vineri, 1 iunie 2012

Să fiţi sănătoşi, iubiţi, isteţi, curajoşi, mândri, cuminţi, frumoşi, ascultători, buni, curaţi, politicoşi, etc., etc...., dar nu uitaţi să fiţi, în primul rând COPII! Şi aduceti-le aminte şi părinţilor voştri că au fost şi ei copii. Se întâmplă, câteodată să uite!

Vlad s-a întrecut cu italienii şi a ieşit învingător

vineri, 4 mai 2012

Italia e minunată, scumpă şi plină de români....Vlad nu a apucat să se dezmeticească bine şi să se bucure de ceea ce a văzut, poate altă dată... În schimb, a făcut o figură foarte bună la concursul Twins Cup şi a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de 2 ori - la 50 m spate şi 50 m bras, în condiuţiile în care lipsise la câteva antrenamente, scuzat fiind de faptul că s-a luptat cu vărsatul de vânt. Iată şi detaliile concursului, le găsiţi pe siteurile acestea: http://observator.ro/delphinii-au-fost-in-top-143350.html sau http://www.telegrafonline.ro/1336078800/articol/197819/inotatorul_vlad_rogoveanu_invingator_la_cupa_8220twings8221.html.
În rest, ne-am săturat de pizza şi paste delicioase, ba mai mult, am asezonat totul cu multă îngheţată. Ne-am întors acasa cu gândul de a reveni în Italia, dar în alte condiţii.
Andreea

Prima petrece la piscină

luni, 2 aprilie 2012








Drept să spun, petrecerea de sâmbătă m-a solicitat la maxim, dar distracţia a meritat. Ideea de a organiza o petrecere la piscina - Pool Party, nu-mi aparţine, eu nu am fost decât supraveghetorul şi, din când în când, clovnul, Alba ca Zăpada, Spiderman sau entertainer-ul de serviciu. Pe scurt, copiii au sărit, s-au dat peste cap, au câştigat, dar au şi pierdut, s-au amuzat şi au înotat. După vreo oră şi jumătate au devorat tot ce li s-a pus în farfurie, plus tortul. Nu ştiu cum au dormit peste noapte, dar eu vă spun sigur că m-am trezit duminică după ora 10.00. Las fotografiile să vă povestească alte amănunte despre petrecerea Carlei. La mulţi ani, să fi sănătoasă!

Alimentaţia micilor înotători

joi, 8 martie 2012


Din cercetările făcute de mine asupra mai multor scheme de nutriţie pentru copii, am identificat un soi de reţetă pentru micii înotători, astfel încât aceştia să rămână în formă maximă atât pentru antrenamente, cât şi pentru efortul intelectual de la şcoală. Iată cam care sunt raţiile minime pentru un copil care practică înotul, la modul intensiv. Reţineţi că nu este vorba neapărat de performanţă.
1. Carbohidraţi: cereale, legume, paste, fructe, lactate, trebuie să consume, per total, 1,5g/kg (este vorba de greutatea copilului). O priză de genul acesta trebuie consumată la maximum 30 de minute după efort. Ca să fiu mai explicit... În cazul în care copilul are 30 de kg se face următorul calcul:
1,5 gx30=45g (la o masă)
2. Lichidele. Pentru fiecare 500 de grame pierdute în timpul efortului se consumă 400 ml de lichide.
3. Proteine: carne, lactate, soia, ciuperci, etc. se consumă între 1,4 - 1,8 g/kg. Adică 1,8gx30kg=54 g pentru o singură masă.
4. Lipidele (grăsimile alimentare) trebuie să reprezinte 25% din totalul caloriilor.
Un copil înotător, care are 3-4 antrenamente pe săptămână, ar trebui să consume zilnic circa 3.500 de Kcal.

Hai să ne facem un bazin adevărat de înot!

miercuri, 25 ianuarie 2012

E mai mare ruşinea, ca oraşul de malul mării să nu aibă un bazin de înot adevărat! Eu am mai vorbit despre asta în repetate rânduri, dar nu în public, însă m-am săturat să tot aştept autorităţile să facă ceva! Aşa că hai să ne strângem mai mulţi şi să-i dăm o faţă nouă bazinului d ela Badea Cârţan care este acum o groapă de gunoi. Sunt convins că dacă un ONG ar aplica pentru un proiect european pentru a aduce bani, lucrurile ar fi simple. Dacă Primăria Constanţa nu are bani să-l refacă, să-l refacem noi. Ne strângem mai mulţi voluntari, îl curăţăm cum trebuie, cu bănuţi aduşi din Europa îl putem şi acoperi şi să facem pentru copiii noştri ceva bun, fără să mai aşteptăm să ne dea cineva. Până la urmă Constanţa suntem noi constănţenii! Am postat ideea aceasta şi pe pagina de Facebook a concursului Oameni de valoare. Regulamentul zice că dacă aduni suficiente like-uri, ideea ar putea fi premiată cu o mie de euro, bani care ar putea fi „investiţi“, dacă aceasta se poate numi investiţie, în refacerea acestui bazin! Aşa că daţi like, dacă vă place ideea şi poate facem ceva constructiv!
p.s Îmi pare rău că nu am nicio poză să vedeţi în ce hal arată acum acest bazin.

Watsu - masajul acvatic pentru femeile însărcinate

marți, 17 ianuarie 2012


Pentru că tot mai multe viitoare mămici din Constanţa m-au „descusut“ în ceea ce priveşte cursurile de înot şi exerciţiile pe care le pot face femeile însărcinate în apă, am iscodit şi eu, la rândul meu, prin google şi am descoperit nişte lucruri absolut fascinante, care pe vremea mea....nici nu existau. Am descoperit Watsu. O să vă întrebaţi, şi pe bună dreptate, ce fel de invenţie este şi la ce foloseşte. Păi este relativ simplu şi ca orice lucru simplu, care ne întoarce la origini, aduce beneficii majore, omului de la oraş, în cazul nostru femeii gravide de la oraş, preocupată tot timpul ... Watsu este masaj acvatic pentru femeile însărcinate, este o combinaţie de exerciţii shiatzu şi masaj în apă, adusă în Europa pe la începuturile anulilor '80, de Harold Dull; o terapie pentru relaxarea muşchilor şi articulaţiilor, părţi ale corpului care sunt foarte solicitate în timpul sarcinii.
În termeni simpli, watsu se face cu ajutorul unei alte perosnae, de preferat o persoană instruită în acest sens şi obişnuită cu mediul acvatic. Tehnica este simplă şi presupune relaxarea totală a muşchilor, găsirea unui echilibru între minte şi corp. În principiu, femeia însărcinată este „purtată pe braţe“, pe spate, într-o parte, cu genunchii ridicaţi sau în oricare poziţie în care se simte confortabil şi relaxant, în apa călduţă, de către instructor sau terapeut. Beneficiile sunt: obţinerea unei oxigenări mai bune a creierului, relaxarea muşchilor şi articulaţiilor, ritm cardiac excelent, îmbunătăţirea sistemului imunitar. În plus, te scapă de stress, anxietate şi te pregăteşte pentru o eventuală naştere în apă, dacă te gândeşti la această metodă de a aduce pe lume copilaşul. De obicei şedinţa de watsu durează aproximativ o oră, dar depinde şi de starea psihică pe care viitoarea mămică o are. Se practică în piscine cu apă multă, suficient de caldă încât să permită relaxarea. În tot acest timp, terapeutul se „învârte“ pe lângă corpul perfect relaxat al gravidei şi îi aplică un masaj reconfortant. Îi ridică braţele, picioarele, o răsuceşte, etc....căci există o serie de exerciţii-masaj.
Watsu este benefic şi celor care au probleme cu greutatea, au suferit diferite accidentări, au permanente dureri de spate, dar şi bolnavilor de Parkinson, paralizie cerebrală sau artrită.
Din păcate, în România nu am auzit să se practice aşa ceva, dar mă mai interesez. Dacă nu, promit să mă specializez...

Înotul pentru femeile însărcinate

luni, 9 ianuarie 2012


V-am mai spus că înotul este pentru toată lumea, deci nu este greu de intuit că şi pentru femeile însărcinate... Însă pentru că în ultima perioadă am tot fost întrebat dacă viitoarele mame pot să înoate în timpul sarcinii, o să explic mai jos cât de bună este mişcarea în apă atât pentru mămică, cât şi pentru bebeluş.
Înotul este un exerciţiu extraordinar, recomandat chiar şi de medici, pentru femeile însărcinate, indiferent de cât de avansată este sarcina. Pentru că antrenează două mari grupe de muşchi - picioare şi braţe, femeile gravide care practică înotul beneficiază de o circulaţie cardiovasculkă excelentă şi ţin sub control creşterea în greutate. Înotul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, creşte tonusul şi puterea musculară, dar şi rezistenţa la efort. Când înoţi, datorită mediului acvatic, te simţi mai puţin obosit decât atunci când practici orice tip de antrenament „pe uscat“, pierzi calorii, dormi mai bine şi suporţi mai bine schimbările fizice, psihice şi emoţionale pe care ţi le aduce o sarcină. Înotul este unul dintre cele mia sigure forme de exerciţiu. dacă înotai înainte de a rămâne însărcinată, n-ar trebui să fie nicio problemă să practici acest sport nici de acum înainte. Dacă vrei să înveţi să înoţi sau doar săă faci exerciţii în mediul acvatic, de asemena n-ar trebui să fie nicio problemă, dar consultă înainte, pentru siguranţa ta, medicul specialist.
Paşii următori sunt simpli. Este nevoie de câteva exerciţii de streching pe uscat pentru o uşoară încălzire a muşchilor şi de echilibru în toate. Nu este nevoie să te suprasoliciţi în niciun caz. Când eşti în apă este posibil să uiţi - mai toată lumea care înoată face acelaşi lucru, de hidratare. profesorul James Pivarnik de la Universitatea de Stat din Michigan spune că nu există nicio recomandare oficială de câtă apă ar trebui să consume o gravidă în timpul unui exerciţiu acvatic, însă este bine ca aceasta să bea un pahar de apă înainte să intre în apă şi câte un pahar la fiecare 20 de minute de exerciţiu. la sfârşitul sesiunii de antrenament se mai bea un pahar. În zilele caniculare sau foarte umede se recomandă creştere cantităţii de apă.
Recomandări pentru primul trimestru de sarcină: dacă îţi poţi aduna energia, trezeşte-te de dimineaţă şi înoată cel puţin 30 de minute zilnic. exerciţiul fizic va combate, cu siguranţă, greţurile matinale şi te va energiza pentru toată ziua.
Recomandări pentru al doilea trimestru de sarcină: Singurul lucru de care ar trebui să ţii cont este schimbarea costumului de înot, astfel încât să te simţi cât mai comfortabil. În rest, exersează, uşor, în fiecare zi, fără să pui accent pe viteză sau efort prelungit. Ai grijă ca antrenorul tău să alterneze stilurile de înot, cu mai puţin accent pe stilul fluture.
Recomandări pentru al treilea trimestru de sarcină: Apa îţi va fi un adevărat aliat în refacerea încheieturilor şi ligamentelor, solicitate maxim în timpul acestui ultim trimestru de sarcină. Stilul bras este în mod deosebit recomandat în al treilea trimestru de sarcină pentru că „lungeşte“ muşchii pieptului şi îi „scurtează“ pe cei ai spatelui, acestea fiind cele două zone ale corpului care „sar“ din aliniamentul corporal, după cum spune fondatoarea programului Fitness Maternal. Julie Tupler recomandă folosirea unui snorkel (tub de respirat sub apă) pentru a nu ţine sub presiune gâtul prin mişcări de scoatere a capului din apă.
Cele mai bune exerciţii în apă
Brasul eset, probabil, cel mai bun exerciţiu pentru femeile însărcinate pentru că nu presupune nicio rotaţie a corpului, cum este în cazul stilului crawl, şi presupune mai puţin efort fizic. De asemenea, contraatacă tensiunea acumulată în zona spatelui din cauza măririi abdomenului. Sarcina forţează coloana şi umerii să se rotunjească spre faţă, iar zona pelviană să iasă din aliniamentul normal al corpului. Stilul bras contraatacă toate aceste tendinţe şi întăreşte muşchii suprasolicitaţi de sarcină.
Un alt stil cu beneficii majore este spatele. Pentru că apa reduce efectele gravitaţiei asupra corpului, înotul pe spate nu implică niciun risc în creşterea fluxului de sânge cum ar face-o exerciţiile pentru spate, care se preactică pe „uscat“.