headline photo

Înotul pentru femeile însărcinate

luni, 9 ianuarie 2012


V-am mai spus că înotul este pentru toată lumea, deci nu este greu de intuit că şi pentru femeile însărcinate... Însă pentru că în ultima perioadă am tot fost întrebat dacă viitoarele mame pot să înoate în timpul sarcinii, o să explic mai jos cât de bună este mişcarea în apă atât pentru mămică, cât şi pentru bebeluş.
Înotul este un exerciţiu extraordinar, recomandat chiar şi de medici, pentru femeile însărcinate, indiferent de cât de avansată este sarcina. Pentru că antrenează două mari grupe de muşchi - picioare şi braţe, femeile gravide care practică înotul beneficiază de o circulaţie cardiovasculkă excelentă şi ţin sub control creşterea în greutate. Înotul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, creşte tonusul şi puterea musculară, dar şi rezistenţa la efort. Când înoţi, datorită mediului acvatic, te simţi mai puţin obosit decât atunci când practici orice tip de antrenament „pe uscat“, pierzi calorii, dormi mai bine şi suporţi mai bine schimbările fizice, psihice şi emoţionale pe care ţi le aduce o sarcină. Înotul este unul dintre cele mia sigure forme de exerciţiu. dacă înotai înainte de a rămâne însărcinată, n-ar trebui să fie nicio problemă să practici acest sport nici de acum înainte. Dacă vrei să înveţi să înoţi sau doar săă faci exerciţii în mediul acvatic, de asemena n-ar trebui să fie nicio problemă, dar consultă înainte, pentru siguranţa ta, medicul specialist.
Paşii următori sunt simpli. Este nevoie de câteva exerciţii de streching pe uscat pentru o uşoară încălzire a muşchilor şi de echilibru în toate. Nu este nevoie să te suprasoliciţi în niciun caz. Când eşti în apă este posibil să uiţi - mai toată lumea care înoată face acelaşi lucru, de hidratare. profesorul James Pivarnik de la Universitatea de Stat din Michigan spune că nu există nicio recomandare oficială de câtă apă ar trebui să consume o gravidă în timpul unui exerciţiu acvatic, însă este bine ca aceasta să bea un pahar de apă înainte să intre în apă şi câte un pahar la fiecare 20 de minute de exerciţiu. la sfârşitul sesiunii de antrenament se mai bea un pahar. În zilele caniculare sau foarte umede se recomandă creştere cantităţii de apă.
Recomandări pentru primul trimestru de sarcină: dacă îţi poţi aduna energia, trezeşte-te de dimineaţă şi înoată cel puţin 30 de minute zilnic. exerciţiul fizic va combate, cu siguranţă, greţurile matinale şi te va energiza pentru toată ziua.
Recomandări pentru al doilea trimestru de sarcină: Singurul lucru de care ar trebui să ţii cont este schimbarea costumului de înot, astfel încât să te simţi cât mai comfortabil. În rest, exersează, uşor, în fiecare zi, fără să pui accent pe viteză sau efort prelungit. Ai grijă ca antrenorul tău să alterneze stilurile de înot, cu mai puţin accent pe stilul fluture.
Recomandări pentru al treilea trimestru de sarcină: Apa îţi va fi un adevărat aliat în refacerea încheieturilor şi ligamentelor, solicitate maxim în timpul acestui ultim trimestru de sarcină. Stilul bras este în mod deosebit recomandat în al treilea trimestru de sarcină pentru că „lungeşte“ muşchii pieptului şi îi „scurtează“ pe cei ai spatelui, acestea fiind cele două zone ale corpului care „sar“ din aliniamentul corporal, după cum spune fondatoarea programului Fitness Maternal. Julie Tupler recomandă folosirea unui snorkel (tub de respirat sub apă) pentru a nu ţine sub presiune gâtul prin mişcări de scoatere a capului din apă.
Cele mai bune exerciţii în apă
Brasul eset, probabil, cel mai bun exerciţiu pentru femeile însărcinate pentru că nu presupune nicio rotaţie a corpului, cum este în cazul stilului crawl, şi presupune mai puţin efort fizic. De asemenea, contraatacă tensiunea acumulată în zona spatelui din cauza măririi abdomenului. Sarcina forţează coloana şi umerii să se rotunjească spre faţă, iar zona pelviană să iasă din aliniamentul normal al corpului. Stilul bras contraatacă toate aceste tendinţe şi întăreşte muşchii suprasolicitaţi de sarcină.
Un alt stil cu beneficii majore este spatele. Pentru că apa reduce efectele gravitaţiei asupra corpului, înotul pe spate nu implică niciun risc în creşterea fluxului de sânge cum ar face-o exerciţiile pentru spate, care se preactică pe „uscat“.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu