headline photo

Lecţii de înot pentru adulţi

joi, 24 martie 2011


Adulţii sunt unii dintre cei mai docili „învăţăcei“, dintre toţi elevii mei. Fie că vin singuri, fie însoţiţi de propriul copil, ei devin foarte repede ascultători şi reuşesc să-şi depăşească frica legată de apă. Căci despre fobia de apă vorbim în cazul multor „oameni mari“ care nu ştiu să înoate.

Spre deosebire de alte sporturi, înotul este chiar indicat adulţilor pentru că îi ajută, indiferent ce vârstă ar avea, să se menţină în formă, fără a face un efort exagerat. Mai mult, au ocazia să înveţe proceduri mai complicate ale acestui sport, precum săriturile în apă sau tehnicile de înot pe sub apă. Ba chiar pot fi iniţiaţi în metode simple, dar foate utile cu ajutorul cărora se pot salva de la înec atât pe ei înşişi, cât şi pe ceilalţi.

Beneficiile acestui sport asupra unui adult sunt multiple – îmbunătăţeşte funcţiile aparatului cardio-vascular şi ale celui respirator, oferă o condiţie fizică extraordinară şi un tonus excelent. Lecţiile de înot aduc adulţilor o incredibilă rezistenţă cardio-pulmonară, stimulează circulaţia sangvină, ajută la menţinerea unei presiuni arteriale stabile, reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare, dezvoltă majoritatea grupelor musculare - tonifică muşchii fesieri şi pectorali, are un rol important în dezvoltarea armonioasă a abdomenului, coapselor şi gambelor. De asemenea, fortifică articulaţiile, prevenind posibilele leziuni, dezvoltă flexibilitatea, generează stări pozitive, este de ajutor în depăşirea stărilor de anxietate şi reduce simptomele depresiei. Practicarea exerciţiilor în apă permite o libertate de mişcare pe care nu o poţi obţine în afara bazinului.

În plus, înotul poate fi practicat în moduri cât mai diverse şi poate fi adaptat necesităţilor fiecărei persoane.
Pentru a înota este nevoie de un anumit tip de respiraţie şi de coordonarea corectă dintre mâini şi picioare. Nu este greu deloc să îndeplineşti aceste condiţii. Înotul nu suprasolicită organismul, ba chiar îl protejează. Important este să mergi la bazin cel puţin o dată pe săptămână.

În general, o şedinţă de înot durează 60 de minute. Începătorii au nevoie, în medie, de 8 şedinţe consecutive pentru a se obişnui cu principalele tehnici ale acestui sport (respiraţie, mişcări specifice, sincronizarea între mâini şi picioare etc). De obicei depinde de fiecare cursant cât de repede îşi însuşeşte mişcările specifice înotului.

Pentru lecţiile de înot ai nevoie de costum de baie/slipi, papuci, un prosop şi o cască pentru protejarea părului, dar mai ales multă voinţă. Şi mai ţineţi minte un lucru „niciodată nu eşti prea mare pentru a învăţa să înoţi“!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu