headline photo

Înotul este pentru toatã lumea!

marți, 30 martie 2010

Bunici, pãrinți și pitici, se fac înscrieri pentru cursuri de înot! Nimeni nu e prea tânãr și nici prea bãtrân pentru a învãța sã înoate. De aceea, vã invit sã gustați din beneficiile acestui sport-minune. Înotul acoperã necesitãțile de bazã ale ființei umane de la o stare de bine, la o formare integralã a persoanei din punct de vedere motor, cognitiv, afectiv; de la îmbunãtãțirea condiției fizice la necesitatea antrenãrii pentru competiții sau doar în sens recreativ. Natația însã nu se referã doar la aceste lucruri. Ea oferã suportul pentru necesitãțile speciale precum cele ale femeilor însãrcinate, dar și ale bolnavilor de astm, epilepsie sau cu orice tip de disfuncție fizicã sau psihicã. Cel mai mare avantaj al înotului este cã mușchii și articulațiile se pun în mișcare fãrã a fi nevoite sã suporte vreo greutate, reducându-se astfel tensiunea care existã la nivelul acestora, ceea ce determinã un risc minim în ceea ce privește leziunile sau rãnirile.
Înotul se adreseazã tuturor categoriilor de vârstã, se poate practica indiferent de condiția fizicã, nu necesitã echipament special, nici „co-echipieri”. Persoanele dinamice, cu o condiție fizicã foarte bunã, pot practica înotul de rezistențã sau vitezã. Cei care vor doar sã se relaxeze, pot combina înotul cu „bãlãcitul”, rezultând o activitate distractivã care arde calorii și îmbunãtãțește sãnãtatea.
Înotul este singurul sport pe care copiii îl pot practica de la cele mai fragede vârste, doi, trei ani sau chiar mai devreme. Pentru cã le stimuleazã pofta de mâncare și le oferã un somn odihnitor și foarte liniștit, îi face mai rezistenți și le dezvoltã flexibilitatea.
Practicarea înotului antreneazã, pe lângã toate grupele de mușchi, și inima, plãmânii, îmbunãtãțește circulația sângelui oxigenat în corp, fiind considerat cel mai sãnãtos și relaxant sport. 
În același timp, înotul aduce beneficii și psihicului. Acest lucru nu se referã doar la vindecarea bolilor, ci la starea generalã de bine ce o conferã înotul tuturor practicanților sãi. Vizitele regulate la bazin amelioreazã anxietatea și simptomele de depresie și relaxeazã și stimuleazã dezvoltarea psihicã. Înotul este considerat un sport complet deoarece îmbinã toate mișcãrile fãcute în alte sporturi pentru menținerea tonusului, iar în plus are niște caracteristici speciale pe care nu le au alte exerciții de tip aerob.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu