headline photo

10 cerinţe pentru părinţii de înotători

luni, 30 mai 2011

Următorul top nu-mi aparţine, deşi sunt de acord cu ele în proporţie de 99%, căci mai există şi cazuri speciale, excepţii de care trebuie să ţinem cont, la momentul potrivit. Revin cu un update la acest articol pentur a preciza că cele 10 cerinţe sunt formulate de Rose Snyder, consultant de renume în lumea sportului din America. Aceste cerinţe au fost republicate în toate cluburile de înot din SUA si în alte 12 ţări cum ar fi Australia, Croaţia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, fiind o adaptare după Ed Clendaniel’s 10 Commandments for Little League Parents. Recomandarea de final este următoarea: „Părinţi de înotători, dacă veţi urma aceste sfaturi în ceea ce-i priveşte pe copiii voştri, veţi fi mult mai fericiţi!“

1. Să nu impui ambiţiile tale copilului tău.

Aminteşte-ţi că înotul este activitatea copilului tău. Îmbunătăţirile, şi progresele apar la rate diferite pentru fiecare copil în parte. Nu judeca progresul copilului tău pe baza performanţei obţinute de alţi sportivi şi nu-l forţa să facă ceea ce crezi tu că ar trebui să se facă. Cel mai frumos lucru despre înot este că fiecare persoană poate să depună eforturi pentru a-şi îmbunătăţi recordul personal, beneficiind de forma de organizare competitivă a înotului.

2. Îl vei sprijini necondiţionat

După antrenament sau după un concurs, există doar o singură întrebare pe care poţi s-o pui copilului tău, – “Te-ai distrat?” În cazul în care concursurile şi antrenamentele nu sunt distractive, copilul tău nu ar trebui să fie obligat să participe.

3.Tu nu vei fi antrenorul copilului tău

Nu aduce atingere statutului antrenorului profesionist, încercând să antrenezi copilul. Treaba ta este de a oferi dragoste şi sprijin. Antrenorul este responsabil pentru partea tehnică, conform jobului său. Tu nu ar trebui să oferi consiliere cu privire la strategia de cursă sau antrenament. Niciodată să nu-ţi plăteşti copilul pentru o performanţă obţinută. Aceasta va servi doar pentru a deruta copilul tău cu privire la motivele să depună eforturi pentru excelenţă şi să slăbească relaţia înotător – antrenor.

4. La un concurs de înot, vei spune doar lucruri pozitive

Trebuie să încurajezi şi nu să-ţi critici copilul sau antrenorul. Ambii ştiu când au greşit. Amintiţi-vă că “ţipând la” nu este acelaşi lucru ca “aplauze pentru”.

5. Vei înţelege temerile copilului tău

Experienţele noi pot fi situatii stresante. Este în regulă pentru copilul dumneavoastră să fie speriat. Nu ţipa sau înjosi, asigură-ţi copilul că antrenorul nu l-ar fi înscris în concurs în cazul în care nu ar fi fost pregătit. Aminteşte-şi că rolul tău este să iubeşti şi să sprijini copilul de-a lungul întregii experienţe sportive.

6. Tu nu vei critica oficialii

Vă rugăm să nu criticaţi pe cei care fac tot ce pot în poziţii care de obicei sunt neplătite. În competiţiile de înot, majoritatea oficialilor sunt voluntari şi din acest motiv merită respectul nostru.

7. Respectă onoarea antrenorului copilului tău

Legătura dintre antrenor şi înotător este specială. Aceasta contribuie la succesul copilului tău. Nu critica antrenorul în prezenţa copilului.

8. Vei fi loial şi un suporter de încredere al echipei tale

Însuşeşte-ţi obiectivele clubului copilului tău şi încurajează-i colegii de echipă. Proba de înot este un efort solitar şi greu, iar sprijinul colegilor de antrenament este întotdeauna binevenit. Gândeşte-te cum poţi ajuta tu echipa şi cu siguranţă cei din jurul tău te vor aprecia.

9. Să oferi copilului alte obiective în afara celui de a fi învingător

Cei mai de succes înotători au învăţat să se concentreze asupra procesului şi nu a rezultatului. Este mai important să-ţi îmbunătăţeşti performanţele, decât să câştigi cu orice preţ. Un înotător de elită spunea că “Mi-am dorit să dobor recordul mondial şi am făcut-o. Dar altcineva a făcut-o, de asemenea, cu foarte puţin mai rapid decât mine. Mi-am îndeplinit obiectivul şi am pierdut. Acest eşec mă face un ratat? Nu. Deloc. Eu sunt foarte mândru de recordul meu personal”. Ce perspectivă extraordinară de a continua prin viaţă!

10. Să nu te aştepţi să devină un campion olimpic

Calculează câţi înotători sunt în lume şi vezi care este probabilitatea de a fi campion olimpic. Înotul înseamnă mult mai mult decât a deveni campion olimpic. Întrebaţi-i pe antrenori de ce antrenează. O să aflaţi că ce-i mai buni dintre ei nici măcar nu au fost mari sportivi, dar au o dragoste mare pentru sport pe care vor să o transmită mai departe. Înotul formează auto-disciplina şi spiritul de competiţie, construieşte respectul de sine şi leagă prietenii care pot dura toată viaţa. Cei mai mulţi olimpici vă vor spune că toate acestea valorează mult mai mult decât orice medalie. Înotul construieşte oameni buni, aşa cum vreţi să fie şi copilul dvs. şi ar trebui să fiţi fericiţi că îşi doreşte să înoate şi să participe la competiţii.

Pentru a vedea versiunea iniţială a recomandărilor puteţi viziona link-ul următor: http://www.adirondackswimming.org/10%20Commandments%20for%20Swimming%20Parents.pdf

Alţi mici campioni la înot

marți, 17 mai 2011






Mulţumesc pentru poze celor care au făcut un efort să mi le trimită şi mai aştept şi altele.

Întrecere de week-end

luni, 16 mai 2011




Sâmbătă ne-am întrecut. Nu am găsit un alt termen mai potrivit pentru mini concursul care s-a desfăşurat în week-end, aşa că i-am spus întrecere. Am înotat, ne-am mai şi bălăcit, dar toţi aţi dovedit că puteţi mai mult decât lăsaţi impresia. Chiar şi cei mai mici au fost curajoşi, competitivi şi ca atare au primit diplome. Cei mai mari au dovedit tenacitate şi ambiţie, deci bravo lor - se ştiu ei care :). Mai jos o să public trei poze. Cine mai are fotografii de la întrecerea de sâmbătă, vă rog să mi le trimită pe email pentru a le publica pe blog. Vă mulţumesc!