headline photo

Ce vreau să fiu când mă fac mare?

marți, 12 iulie 2011


Este o întrebare la care, probabil, mai ştiu să răspundă doar copiii de grădiniţă. Pentru ceilalţi este doar o chestionare inoportună, la care nu au un răspuns. Aaaa... poate unii vor spune că vor să fie manelişti, Irinel Columbeanu, Monica Gabor, Columbeanu sau cum Dumnezeu o mai chema-o acum, ori vreun şmecher cu bani. Şi asta pentru că astfel de modele le oferă societatea copiilor noştri. Instruiţi şi alimentaţi zilnic cu otravă maxim televizată, micuţii noştri au devenit Generaţia lui „Nu vreau!“ sau „Nu ştiu!“. Ne-am trezit, şi nu peste noapte, cu copii şi tineri care nu ştiu să facă NIMIC, nu au nici perspectivă, dar nici aspiraţii. Mulţi nu au mai pus mâna pe o carte de ani de zile, alţii nu ştiu să scrie decât pe calculator, iar unii dintre ei habar nu au cine a fost Eminescu, că pâinea se face din grâu şi nu creşte pe rafturile supermarketurilor sau că Europa este un continent şi nu o localitate.

Trist este că vinovaţi pentru toate acestea sunt părinţii. Ei nu-i pun să facă NIMIC. Generaţia lui „Nu vreau!“ nu este învăţată să înveţe. De aici şi miile de note sub 5 la matematică şi limba română, obţinute la sfârşitul gimnaziului, dar şi ratările de la bacalaureat. Nu este nici o făcătură făcută de ministrul Educaţiei. Asta este trista realitate! Absolvenţii de liceu, cei mai mulţi dintre ei, nu ştiu nimic. Mai mult, copiii nu au fost învăţaţi să muncească pentru a obţine ceva, orice, cât de mic. Ei sunt obişnuiţi să li se dea, dar să nu dea nimic înapoi şi să nu facă nimic pentru ceea ce obţin.

O să vă întrebaţi ce legătură are cu înotul... Păi are căci înotul presupune muncă, voinţă puternică pentru a trece peste obstacole, disciplină şi deschidere spre nou, iar 80% din copiii care vin la bazin au o singură replică atunci când dau de greu: „Nu vreau!“ Se plâng că sunt obosiţi atunci când nu este cazul, aleargă la mami şi la tati când dau de greu şi nu le convine ceva şi renunţă imediat cum încerci să fii mai autoritar cu ei. Culmea este că părinţii sunt cei care se supun tuturor acestor mofturi! Dacă vreţi o schimbare în bine pentru copilul dvs., începeţi cu dvs. dragi părinţi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu